ru | lat | eng

Zelta proves. Kā izvēlēties juvelierizstrādājuma provi un krāsu ?

Iesākumam noskaidrosim, ko īsti nozīmē zelta prove un uz ko tā norāda.

Prove pēc savas būtības norāda uz procentuālo cēlmetāla jeb tīrā metāla sastāvu zelta sakausējumā. Daudzi maldīgi uzskata, ka veikalos nopērkamie juvelierizstrādājumi ir no tīra zelta un to krāsas nianses ir atkarīgas no tā izcelsmes valsts vai reģiona.

Patiesībā zelta tīrradņi, kas tiek iegūti zelta raktuvēs jebkurā pasaules vietā, tiek attīrīti ķīmiskā veidā. No zelta tīrradņa tiek atdalīti visi piemaisījumi, kā rezultātā rodas tā saucamā zelta „tīrības pakāpe” 999,9 jeb 999 prove. Tieši no šīs zelta proves tiek izgatavoti visi juvelierizstrādājumi gan rūpnīcās gan arī juvelieru darbnīcās. Zeltu pēc vajadzības atšķaida ar sudrabu, varu, pallādiju u.c.  metāliem, lai iegūtu nepieciešamās sakausējuma īpašības. Šie piejaukumi spēj zelta sakausējumam piešķirt nepieciešamo cietības vai elastības pakāpi, izmainīt kušanas temperatūru kā arī paša dārgmetāla krāsu.

Izmantojot vairākus ķīmiskos elementus, zeltam var piešķirt lielu nokrāsu gammu. Latvijas un visas Postpadomju telpas valstīs visizplatītākais ir tā sauktais sarkanais zelts. Šīs nokrāsas zelts pēc Ora Legendo darbnīcas meistaru domām, kā arī pēc vairuma klientu, labi padodas apstrādei un vizuāli ir patīkams estētiskajā ziņā.

Savukārt dzeltenais zelts ir izplatīts vecajā Eiropā. Tomēr, juvelieru darbnīcās šīs krāsas metālu nemīl – ar šī sakausējuma zeltu ir grūtāk strādāt, tas ir stingrāks apstrādes procesā. Līdz ar to, visi Eiropas  juvelieri strādā ar lielāku zelta zaudējuma procentu –  sakot no 15%,  savukārt Postpadomju valstīs tas ir manāmi mazāks – sākot ar 10%.

Pasaulē plaši izplatīts ir arī baltais zelts. Šī zelta sakausējumā papildus ir vel viens cēlmetāls – pallādijs. Tā tirgus cena ir pielīdzināta zelta cenai, kā rezultātā šīs krāsas izstrādājumu izgatavošana kļūst dārgāka nekā tāda paša izstrādājuma no dzeltenā vai sarkanā zelta.

Baltais zelts īpaši izdevīgi izceļ dimantus, kā arī citus dārgakmeņus padarot tos vizuāli baltākus un lielākus.

Bez šīm trim pasaulē populārākajām zelta krāsām pastāv vēl daudz dažādu eksotiskāku toņu kā rozā, melns, zaļš, zils, pelēks, brūns utt. Tieši brūnais zelts (šokolādes) savulaik izraisīja īstu apvērsumu pasaules modes jomā pateicoties tieši savai nestandarta krāsai.

Izklāstot visu par zelta krāsu un toņiem, varam pievērsties arī zelta proves jautājumam. Šobrīd Latvijā pastāv piecu provju zelts: 375, 585, 916 un 999.

Pēdējo divu provju zelts, pateicoties lielajai mīkstības pakāpei,  ir paredzēts juvelierizstrādājumu pagatavošanai, zelta stieņu glabāšanai, monētās un transportēšanai, jo dēļ savas mīkstības nēsāšanas procesā viegli deformēsies.

Arī 750 proves izstrādājumiem piemīt šī īpašība – nēsājot rotaslietas no šī zelta sakausējuma, ir jāatceras par īpašu uzmanību un ir jābūt saudzīgam pret tām. Toties tās priekšrocība ir faktorā, ka 750 proves zelts praktiski nepakļaujas oksidācijai un laika gaitā nepaliek tumšāks.

375 proves zelta rotaslietas sevī ietver tikai 37,5% cēlmetāla, dēļ ka patērētāju acīs kļūs nepopulāras. Šo zeltu parasti izmanto apzeltīšanai.

Vispopulārākais un visizplatītākais pasaulē 585 proves zelts. Latvijas republikas teritorijā, katram juvelierizstrādājumam, kas sevī ietver ne mazāk kā 58,5% tīrā zelta, liekas virsū zīmogs ar Mildas attēlu un kodu 585. Katrā no pasaules valstīm pastāv savs zelta zīmogs un noteiktais tīrā zelta minimums sastāva, tomēr Eiropas telpā tie ir vienoti.

Ir svarīgi atcerēties, ka Latvijas teritorijā privātpersonas un juridiskās nenodarbojas ar zelta probāciju, ar to nodarbojas tikai Latvijas proves birojs. Vairāk par to varat uzzināt viņu mājas lapā, tāpat, ja vēlaties parliecinaties par sava juvelierizstrādājuma autentiskumu un atbilstību provei.

Mūsu kolektīvs cer, ka dotā lapa palīdzēs cilvēkiem ,kuri interesējas juveliera mākslā un palīdzes izvairīties no krāpnieciskiem gadījumiem.

Pateicībā, Jūsu Ora Legendo.