ru | lat | eng

Zelta ieguve

   Zelts jau  tūkstošiem  gadu garumā  ir labklājības un pārticības simbols, bet ne tikai. Tagad tas ir arī katras valsts stratēģiskās rezerves. Tas ieņem nozīmīgu lomu pasaules ekonomikā, kā pasaules ekonomikas finanšu sistēmas elements un ļoti svarīgs finanšu instruments. Mūsdienās  zelts nav tikai juvelierizstrādājumu un rotaslietu materiāls – bez zelta mūsdienu pasaulē nav iespējams tehniskais progress.

   Zelta krājumu, kā  arī atradņu skaits uz planētas katru gadu samazinās. Pats pirmais zelta ieguves veids, kuru apguva cilvēki, ir skalošana.  Pagātnē, ārprātīgajā zelta drudža laikā, zelta ieguves process bija ļoti vienkāršs – aizbraukt uz Aļasku un sijāt smiltis, meklējot zelta tīrradņus. No tiem laikiem zelta ieguves sarežģītums, mērogs un veidi stipri mainījušies. Mūsdienu zelta raktuves aizņem milzīgas teritorijas un neviens no zelta atradņu strādniekiem nekad nav redzējis ar savām acīm zelta tīrradni, neskatoties uz šo faktu, ieguves apjomi gada laikā ir miljoniem eiro. Bet kā tas var būt ? Lieta ir tāda, ka zelta daļiņas augsnē ir tik mazas, ka tās var redzēt tikai caur mikroskopu.

   Bet tādā gadījumā var rasties jautājums,  kādā veidā tad tās atrod un pārvērš  zelta stieņos? Mūsdienās atradnes laukums ir apmēram 2 kilometri, bet dziļums – puskilometrs. Mūsdienu pasaulē miljoni tonnu rūdas un augsnes ir izvilktas no zemes un izsijātas uz virsmas, meklējot zelta daļiņas. Uz jautājumu  kur tieši vajag rakt,  atbildes meklēšanā ir iesaistītas veselas ģeoloģiskās izlūkošanas grupas un industrijas spēki. Tas ir šauri specializēts darbs industrijas profesionāļiem.  Ir arī trešais zelta ieguves veids – zelta kā otrreizējās izejvielas pārstrādāšana.

   Rūpniecība, kosmiskā kuģu būve,  medicīna, mikroelektronika un augsto tehnoloģiju sfēra – tā ir tikai maza daļa no tā, kur izmanto zelta unikālas īpašības. Jau tagad zelta krājumi uz mūsu planētas ir sadalīti tādā veidā, ka 10% ir koncentrēti rūpniecībā, bet pārējie, apmēram ap 45%, ir valsts un privātbanku krātuvēs un privātās kolekcijās, kā juvelierizstrādājumi un zelta rotaslietas. Visā cilvēces vēsturē   zelta iegūšanas apjoms ir ap 145 tūkstošu tonnu zelta.