ru | lat | eng

Kā izvēlēties laulības gredzenus ?

 Ievads

   Laulības gredzens, tas ir simbols, kuru katrs vēlētos nēsāt visu savu atlikušo dzīvi uz savas labās rokas zeltneša ( visbiežāk pareizticībā) vai arī uz kreisās  -sirds pusē, jo  tiek uzskatīts, ka no kreisās rokas zeltneša pa taisno uz sirdi iet asinsvads, kas nodrošina siltumu, uzticību un laimi laulībā..

Pēc mūsu domām, tieši šo iemeslu dēļ,  laulības gredzenam jābūt ideālam! Neatkarīgi no tā, vai Jums tīkamāks škiet tradicionālais stils vai tieši otrādāk,  vēlaties ko neatkātojamu un unikālu – mūsu padomi ļaus izvēlēties neatkārtojamu stilistiku tieši katram no Jums.

 

 Nēsāšanas tradīcijas

   Saderināšanās un laulību gredzenu uz kreisās rokas zeltneša visbiežāk pieņemts nesāt Amerikā un Lielbritānijā, savukārt uz kreisās rokas  - centrālajā un Austrumeiropā. Bieži ir pieņemts nēsāt divus  gredzenus, saderināšanās un laulību  gredzenu. Tos veido vienotā stilā un nēsā uz kreisās rokas. Ir kultūras, kur ir pieņemts tikai viens laulību gredzens – kad saderinās, to uzvelk uz kreisās rokas zeltneša un, savukārt kad apprecas, gredzenu pārliek uz labās rokas zeltneša.

 

Gredzenu materiāla izvēle

   Lai uzsāktu laulības gredzenu izvēli un neapjuktu plašajā sortimentā, mūsu speciālisti iesaka vispirms izlemt no kāda materiāla izstrādājums tiks izgatavots. Latvijas tirgū vistradicionālākais ir sudrabs vai zelts. Kaut gan, pēdējos gados, laulības un saderināšanās gredzenu modē palielinās tendence pēc titāna, karbona vai tērauda, tomēr dotajā tematikā mēs tos neaplūkosim.

 

Zelta proves

   Aplūkojot zelta gredzenu tematiku, dotais materiāls sevī ietver divus galvenos faktorus – prove un krāsa. Prove norāda uz procentuālo tīra zelta sastāvu izstrādājumā. Galvenās zelta proves gredzenu izgatavošanai pie mums ir 375, 585 un 750 prove. Ora Legendo speciālisti iesaka pievērst  uzmanību tieši 585 proves zeltam, jo tieši šīs proves izstrādājumiem piemīt vispiesātinātākais tonis un tam piemīt visatbilstošākais blīvums, lai nēsātu gredzenus nebaidoties no to deformācijas. Gredzeni no 375 proves zelta būtiski neatšķiras pēc to vizuālām īpašībām no 585 proves, tomēr šīs proves izstrādājumi nav ieguvuši plašu popularitāti dēļ salīdzinoši zemā tīrā zelta sastāva – to īpatsvarā ir varš.

Gredzenu izgatavošanu no 750 proves zelta mūsu meistari neiesaka, tomēr ja salīdzina to ar zemākas proves izstrādājumiem – laika gaitā tie praktiski nemaina savu krāsu. Tomēr, galvenais 750 proves zelta trūkums ir to paaugstinātais jūtīgums pret ārējo mehānisko iedarbību un deformāciju, kas padara šī zelta proves izstrādājumus nepraktiskus  ikdienas dzīvē.

 

Zelta krāsas

Pievēršoties zelta krāsu tēmai, ir jāpiebilst, ka zelta krāsas un tonis ir atkarīgs no ligatūras – tās sakausējuma daļas, kurā ir pats zelts. Lielākais vairums zelta gredzenu modeļu ir no sarkanā zelta – kas ir vistradicionālākais Latvijā un visā post – padomju telpā. Līdz ar sarkano zeltu, plašu popularitāti ir ieguvuši arī baltā un dzeltenā zelta gredzeni. Dzeltenais zelts – ir izplatītāks Eiropā, ar to ir pieraduši strādāt vecās Eiropas juvelieri. Baltā zelta izstrādājumi tiek uzskatīti par visdārgākajiem, jo to ligatūrā ietilpst vēl viens dārgmetāls – pallādijs, kura cena ir pielīdzināma tīrā zelta cenai.

Jāpiebilst, ka dimanti vislabāk izskatās tieši baltajā zeltā, padarot dārgakmeni vizuāli lielāku un baltāku.

 

 

Cena

   Otrs faktors, kam jāpievērš sava uzmanība ir cena. Cena par 2 laulības gredzeniem no sudraba variējas no  80 eiro, savukārt var sasniegt pat vairākus tūkstošus par īpaši ekskluzīviem variantiem ar dārgakmeņiem un nestandarta dizaina risinājumiem. Ekonomēt uz laulību gredzeniem nevajadzētu, tā kā to mērķis ir būt ar Jums kopā daudzus gadu desmitus un pat vēl ilgāk, tomēr izvēlēties pēc principa „jo dārgāk jo labāk” arī  nebūtu prātīgi. Paskatoties mierīgā gaisotnē rasējumus vai pamērot tos uz vietas,  Jūs sapratīsiet, kurš tieši no  daudziem modeļiem būs īstais un uzrunās Jūsu sirdi.

 

Dārgakmeņi

   Ja Jūs  esat izvēlējušies sev tīkamo laulības gredzenu formu, dārgmetālu, cenu un krāsu, ir iespēja padomāt arī par dārgakmeņu izvēli. Ir daudz dažādu izotērisko veidu, kā noteikt kurš no visiem minerāliem Jums piestāv vislabāk – pēc horoskopa zīmēm, to mistiskajām īpašībām utt. Par to, mēs uzrakstīsim vēlāk.

Visvienkāršākais veids, pēc mūsu domām ir sena tautas metode  - ielikt gredzenu labās rokas plaukstā un ar kreiso plaukstu pieskarties izvēlētajam akmenim. Ja sajutīsiet siltumu un patīkamu auru  - izvēlētais minerāls ir Jums visatbilstošākais. Ja vēsumu – Jums jāpadomā par citu dārgakmeni.

Tāpat, tiek uzskatīts, ka katram dārgakmenim piemīt savas unikālās īpašības:

Ametists – ilgu un sapņu akmens

Karneols – nes laimi un samērīgumu

Ahāts – sola labu veselību

Topāzs – sievietēm atnes ilgu mūžu un skaistumu, laimīgu laulību padara vēl stiprāku, savukārt nelaimīgu – izjauc

Rubīns – sola kvēlu mīlestību

Safīrs – padara jūtas stiprākas un laulību noturīgāku

Smaragds – laimīga mīlestība

Dimants – mūžīga mīlestība

 

Nianses

   Lai gredzenus padarītu neatkārtojamus -unikālus, pastāv lieliska iespēja veikt gravējumu gredzenu iekšpusē, uzrakstot vārdus un kāzu datumu. Tāpat, līgavai un līgavainim nav obligāti jābūt pilnīgi vienādiem laulību  gredzeniem – ja vīriešu izvēle visbiežāk krīt uz tradicionālo dizainu, tad dāma var izpaust savu individuālo gaumi un izvēlēties ko īpašu – modeļu klāsts ir ļoti plašs. Pie gredzenu izvēles neaizmirstat, sievietes un vīrieša pirkstu apkārtmērs visbiežāk manāmi atšķiras, tāpēc prātīgāk ir izvēlēties arī individuāli pielāgotu gredzenu platumu. Uz smalka pirksta plats gredzens ar lielu akmeni var izskatīties smagnēji un otrādāk – atceraties, gredzens, tas ir individuāli veidots tieši Jums.